Mesél az ország - kérdőív

Felmérés a hazai családokban a mesemondás és mesehallgatás szokásrendszeréről, több generáción keresztül – töltse ki Ön is a kérdőívet, és nyerjen ingyenes egy napos mesepszichológiai tanfolyamot!

A Juhász László pszichológus vezette országos mesemondási, mesehallgatási és meseolvasási felmérés alapgondolata, hogy a kora gyermekkortól kezdődő rendszeres és tudatos mesélés, majd a meseolvasás kifejezetten jó hatású a gyermekek készség- és személyiségfejlődésére. A mesék megóvják az egyén és a társadalom egészségét. Baj esetén mindkettőt meggyógyíthatják. A legújabb kutatások már felhívják a figyelmet a mesék betegségmegelőző szerepére. Mivel a hagyományos értelemben vett mesélés mára "kiment a divatból", ahhoz, hogy jótékony hatásai egyéni, majd társadalmi szinten újra érvényesülhessenek, ismét generációról generációra öröklődő hagyományt kell belőle teremteni.
Ebben segíthet az, hogy alapvetően fogékonyak vagyunk a mesékre. A mesék őseink tudását közvetítik. A meséken keresztül a gyermekek át- és megélhetik a fejlődésükkel együtt járó kihívásokat, szorongásaikat, félelmeiket, vágyaikat – így azok a való életben sokkal könnyebben, komolyabb érzelmi/lelki megpróbáltatás nélkül feldolgozhatóvá válnak. A mesék a valóságot modellezik, ezzel is fejlesztik a gyermekek problémamegoldó és –megküzdő képességét. A mesélés gyakorlás révén szokássá, majd hagyománnyá válhat: fontos tehát, hogy a mesék áldásos hatásaival a (majdani) szülők és nagyszülők is tisztában legyenek.

A Juhász László pszichológus által kezdeményezett és vezetett, a TIÉD LEHET A VILÁG ALAPÍTVÁNY által támogatott felmérés célja, hogy helyzetképet adjon az ország meseolvasási szokásairól és hagyományairól. Ennek alapján ajánlások lesznek megfogalmazhatók a meseolvasás hagyományának újjáélesztése érdekében.
A program kapcsolódik a Médiaunió (Összefogás a pozitív társadalmi változásokért) 2011. évi alapgondolatához: „Olvass esti mesét a gyermekednek, tölts vele együtt tartalmas időt!"

A kérdőívet legkésőbb 2011. június 15-ig kitöltők között a TIÉD LEHET A VILÁG ALAPÍTVÁNY 20 fő számára ingyenes 1 napos mesepszichológiai workshopon való részvételt sorsol ki. A workshopon a résztvevők megismerkedhetnek a mesepszichológia alapjaival, és olyan módszerekkel lesznek gazdagabbak, amelyet azonnal alkalmazhatnak saját magukra és környezetükre.

Kérjük, hogy a kérdőívre őszintén válaszoljon, ahogy életében történt vagy szeretné majd, hogy történjen! Egyes kérdésekre a megfelelő választ tartalmazó rovatba ikszelhet, ahol szükséges, a szövegmezőben röviden válaszoljon!

A kutatás adatait Juhász László kutatásvezető tárolja. Az adatok névtelenül, összesített formában kerülnek feldolgozásra és közlésre. A kutatás vezetője minden esetben az adatvédelmi törvény szerint jár el. Adatkezelési nyilvántartási számai: 02356-0001,02356-0002.

Nyilatkozom, hogy jelenleg nem szenvedek semmilyen testi, lelki betegségben, tudatmódosító szer hatása alatt nem állok, ilyen szereket nem szedek, pszichoterápiás kezelésen nem veszek részt.

Alulírott térítésmentesen hozzájárulok, hogy az alábbi, önkéntesen kitöltött kérdőívet Juhász László és tanítványai, a kutatást végző Tiéd lehet a világ Alapítvány, valamint a kutatásban résztvevő tudósok a kutatásaikhoz és publikációikhoz felhasználják.

Kérjük, fentiek értelmében töltse ki az alábbi kérdőívet:

Meséltek-e önnek gyermekkorában?
Van-e Önnek gyermekkori kedvenc meséje?
Van-e jelenleg kedvenc, cselekményes szépirodalmi olvasmánya?
Amennyiben a sorsoláson részt kíván venni, kérjük adja meg

Kérem, hogy a vizsgálat rám és/vagy családomra vonatkozó eredményeit térítésmentesen e-mailben küldjék meg számomra!